תערוכה במוזיאון ישראל - שפת הלבוש - ארון הבגדים היהודי
לכל חובבי וחובבות האופנה באשר הם, אני רוצה להמליץ על תערוכה מדהימה שתתקיים עד 7.3.2015 במוזיאון ישראל בירושלים.
שם התערוכה: שפת הלבוש - ארון הבגדים היהודי, האוצרת - אפרת אסף שפירא.
"מהודו ועד תוניסיה, מניו–יורק ועד בגדד - שמלות, חליפות, בגדי חתן וכלה, הלבשה תחתונה ובגדי ילדים. מגוון מרהיב של פריטי לבוש (מראשית המאה ה–19 ועד המאה ה-20) של יהודים ממקומות שונים. מבט רב–תרבותי על הבגד, משמעויותיו והיותו מקור השראה לאופנה העכשווית". (מתוך אתר המוזיאון).
ביקרתי בתערוכה לפני כשבוע ואני ממליצה עליה, מכיוון שבנוסף לסוגים שונים של בדים מדהימים עם צבעוניות וטקסטורות ייחודיים, ניתן ללמוד מהתערוכה הרבה בנושא של מגדר, מאפיינים תרבותיים, והשפעת ההיסטוריה על ההווה.
למשל, גוף האישה- יש עדות שבהן הכלה היתה צריכה להעלות במשקל לפני החתונה כדי שיהיה לה ישבן עסיסי...כלה רזה נחשבה לכלה לא מושכת. בגדי הכלה (מכנסי הרמון רחבים ומשוחררים באזור האגן) שיקפו תפישה זו.
נושא של מגדר- עד כמה האישה צריכה לצאת מהבית מכוסה- האם לכסות את כל הגוף ? גם את הפנים ? האם אזור העיניים חשוף לחלוטין או מכוסה במעין רעלה שקופה ? מדוע לגברים מותר לחשוף את עצמם ואילו הנשים צריכות להסתתר מאחורי שכבות של בגדים רחבים ומטשטשים וכיצד זה משפיע על לבוש של נשים חרדיות בימינו?
עניין נוסף שעלה בתערוכה - העדפה של בנים על פני בנות - היו תרבויות שבהן בן נחשב יותר "שווה" מבת. מסיבה זו הלבישו בנים בכותונות דומות לאלה של הבנות כדי לא לעורר קנאה (נגד "עין הרע"). גם זאת סוגיה שהיא רלוונטית בהווה, לדעתי.
התערוכה מרתקת ואסתטית מאוד, וכאמור, גם מעוררת מחשבה בנושאים של מגדר, שיוויון בין המינים, שורשי הלבוש היהודי, מאפייני לבוש של עדות שונות ביהדות (ממזרח וממערב).
ואם כבר הגעתם עד למוזיאון בירושלים אני ממליצה גם על התערוכה של האמן והפיזיקאי ג'יימס טורל "מקום לאור".
להשתמע !