וואבי סאבי - ואיך זה קשור לסטיילינג ובגדים ?
במסורת האסתטיקה היפנית וואבי סאבי היא השקפת עולם המתרכזת בקבלת הארעיות וחוסר השלמות. האסתטיקה הזאת מתוארת לעיתים כיופי שאינו מושלם, הוא ארעי וחסר.
המושג הזה נגזר מתוך הבודהיזם והוא מסמל לא רק את ההתייחסות לאסתטיקה, אלא השקפת עולם שלמה.
לאחר מאות שנים של שילוב אומנות והשפעות בודהיסטיות מסין, התפתח בסופו של דבר הוואבי סאבי לאידיאל יפני מובהק. עם הזמן הוואבי סאבי הפך לקליל יותר ומשמעותו היא "חכמה בפשטות טבעית" או "יופי פגום".
בהתאם לכך, יש לכבד פשטות, סימני שימוש בפריט מסויים, הזדקנות / גיל של פריט (רהיט, בגד וכו').
לפי הוואבי סאבי אנו אמורים לראות עצמים טבעיים ובסיסיים כמעניינים, מרתקים ויפים. וואבי סאבי יכול לשנות את תפיסת העולם שלנו אם סדק באגרטל או קמט בבגד עושים אותו מעניין.
חומרים מתיישנים, כגון - עץ חשוף, נייר, בד, הופכים להיות מעניינים יותר כשהם מייצגים שינוי שחל בהם לאורך זמן.
בבסיס תורה זו יש למעשה 3 הנחות יסוד: הדברים כולם מתכלים, הדברים כולם מתבלים, הדברים כולם אינם גמורים. זו תמצית האסתטיקה היפנית שמכבדת את הפגום, המוגבל והשרוט.
הוואבי סאבי מתחבר אצלי לנושא של מינימליזם: לא לקנות יותר מדי, לכבד את פריטי הלבוש הטובים והישנים שיש לנו בארון, לא תמיד לנהות אחרי החדש, הנוצץ, הטרנדי.
הצבעים המאפיינים את הוואבי סאבי הם המונוכרומאטיים: צבעי אדמה חיוורים, קרם, לבן, בז'.
לפי תורה זו, יש לחפש את הפשטות וההרמוניה ולאו דווקא את החדש והמבריק.
בהיבט של לבוש וסטיילינג, לאור המוסבר לעיל, יהיה נכון, לטעמי, להקפיד על קנייה איכותית ומבוקרת, לכבד את המלתחה הקיימת, ללבוש פריטים הרבה פעמים. אני מתנגדת לשימוש חד פעמי בפריטי לבוש זולים שנקנו בחופזה.
כמו כן, אמליץ להחליף בגדים עם חברות, לנסות למצוא פריטים בחנויות יד 2, וכן לנבור בארונות של אמא או סבתא ולהשמיש פריטים שנראים כאילו עברו דבר או שניים בחייהם. אתן יכולות לאמץ פריטים אלה, לכבס, ללבוש, להתייחס אליהם באהבה, לנצור אותם. הם יזכירו לכן במה הסתפקו פעם וכמה החיים היו פשוטים וצנועים יותר.
דוגמא בתמונה- אפשר ורצוי לשלב טישרט בייסיק עם חצאית פליסה יד 2, ל"לוק" מינימליסטי ומדוייק :
Comments